24 juli 2012

Jeugdclub JIA reageert op foutieve berichten verspreid door Vlaamse Schepen

In reactie op foutieve berichten verspreid door een Vlaamse Schepen in diens brief aan de Anderlechtse verenigingen van 6 juli 2012 wenst Jeugdclub JIA  juiste informatie te geven over het gemeentelijk jeugdbeleid dat Leopold Lapage sinds zijn aantreden als Vlaamse Schepen samen met de Jeugdraad van Anderlecht heeft ontwikkeld.

Schepen Lapage haalt in zijn brief aan dat onder diens beleid het budget voor het jeugdbeleid gevoelig is verhoogd. Dit bewijst volgens Jeugdclub JIA dat budgetverhoging en kwaliteitsverhoging van het beleid in dit dossier allerminst samengaan. We herinneren er de Schepen aan dat onder diens beleid verschillende Nederlandstalige jeugdverenigingen er het bijltje hebben bij neergelegd. Deze jeugdverenigingen dienen volgens ons de basis te vormen van het gemeentelijk jeugdbeleid. De voorbije legislatuur was dit echter allerminst het geval: Schepen Lapage heeft zich de voorbije zes jaar veeleer blindgestaard op de ontwikkeling van eigen gemeentelijke initiatieven, veelal zonder enig langetermijnperspectief.

Schepen Lapage vermeldt het muziekfestival ‘Exit 15’ als een project dat het Anderlechtse jeugdwerk een nieuw elan heeft gegeven. Jeugdclub JIA meent dat dit project een toonbeeld is van de ‘one shot’-politiek van Schepen Lapage. Exit 15 kan dan wel 1.100 enthousiaste jongeren hebben aangetrokken, deze jongeren kwamen voor het overgrote deel uit de randgemeenten. Dit project kan daarom bezwaarlijk een evenement voor Anderlechtse jongeren genoemd worden. Desalniettemin heeft Schepen Lapage in dit evenement meer dan 20.000 euro geïnvesteerd. Jeugdclub JIA meent dat het de taak is van de Schepen om een beleid voor de Anderlechtse jeugd uit te stippelen, eerder dan een beleid voor de jeugd uit de Vlaamse Rand.

Schepen Lapage heeft het in zijn brief ook over de investeringen die in het gemeentelijk jeugdhuis gedaan werden. De vermelde investeringen waren echter noodzakelijk om het jeugdhuis conform de regelgeving met betrekking tot brandveiligheid te maken. Wat Schepen Lapage verzwijgt, is dat andere broodnodige zaken zoals een zwaar vochtprobleem niet werden aangepakt. Daarnaast werden ook investeringen die Jeugdclub JIA zelf wilde uitvoeren (omdat financiële steun van de gemeente niet mogelijk bleek) in het jeugdhuis door Schepen Lapage tegengehouden.

Schepen Lapage heeft in dit dossier een verrottingsstrategie toegepast. Ondanks herhaaldelijke vragen van Jeugdclub JIA om in het jeugdhuis te investeren en het te dynamiseren, gebeurde er niets. Verantwoordelijken van Jeugdclub JIA zijn de voorbije jaren eveneens ettelijke keren om steun gaan vragen voor de werking van de jeugdclub. Ook deze vraag werd door Schepen Lapage negatief beantwoord. Als antwoord op deze vraag kreeg Jeugdclub JIA te horen dat de prioriteit van Schepen Lapage lag in de ontwikkeling van de ViaVia-speelweken voor kinderen tot 12 jaar.

Ten gevolge van de weigerende en passieve houding van Schepen Lapage werd het de voorbije jaren voor Jeugdclub JIA moeilijker om haar werking verder structureel te kunnen blijven uitbouwen. Desalniettemin is Jeugdclub JIA de voorbije jaren verder activiteiten blijven organiseren en is het blijven deelnemen aan evenementen zoals Tournée General. De stelling van Schepen Lapage dat de voorbije jaren nog nauwelijks activiteiten werden georganiseerd, is dan ook een leugen.

Eveneens een leugen is de uitspraak dat zowel gemeente, VGC als JES herhaaldelijk getracht hebben Jeugdclub JIA te contacteren. Jeugdclub JIA heeft op geen enkel moment een signaal ontvangen van Schepen Lapage dat deze vragen had omtrent onze werking.

Tot slot wil Jeugdclub JIA nog reageren op de uitspraak van Schepen Lapage dat er geen sprake zou zijn van een sluiting van het jeugdhuis. Toen twaalf jaar geleden door de gemeente Anderlecht werd beslist aan Jeugdclub JIA een lokaal toe te kennen, gebeurde dit vanuit het geloof dat het voor de uitbouw van een structurele werking van de Jeugdclub essentieel was over een eigen stek te kunnen beschikken. Alleen zo werd het immers voor Anderlechtse jongeren mogelijk om een vast ontmoetingsmoment te organiseren binnen een omgeving die voldoende recreatieve mogelijkheden bood.

Met de keuze van Schepen Lapage om Jeugdclub JIA uit haar lokalen te ontzetten, draait men de klok  twaalf jaar terug. Het niet langer kunnen beschikken over een eigen uitvalsbasis betekent dat Jeugdclub JIA voor de organisatie van elke activiteit voorafgaande toestemming zou moeten vragen aan Schepen Lapage voor het gebruik van een lokaal. Voor de werking van een jeugdclub, dat de organisatie van een (meer)wekelijks samenkomen van jeugd op eenzelfde plaats tot doel heeft, is een dergelijke bureaucratische procedure dodelijk.

Jeugdclub JIA betreurt dat Schepen Lapage feitelijke onjuistheden over diens jeugdbeleid en Jeugdclub JIA de wereld instuurt. Wij sturen aan op een sereen debat over dit onderwerp. In het licht daarvan heeft Jeugdclub JIA enkele weken geleden Schepen Lapage uitgenodigd voor een debat over het gemeentelijk jeugdbeleid. Helaas dienen wij vast te stellen dat deze vraag, samen met elke andere vraag tot overleg, door Schepen Lapage onbeantwoord zijn gebleven.

 

 

 

Geen opmerkingen: